Nadwrażliwością na gluten określamy te przypadki nietolerancji glutenu, w których w oparciu o badania diagnostyczne wykluczono celiakię (negatywny wynik przeciwciał) oraz alergię na pszenicę (brak podwyższonego stężenia IgE) oraz w których kosmki jelitowe wyglądają prawidłowo (Marsh 0 lub 1), a pomimo tego spożycie glutenu (prowokacja) powoduje niepożądane objawy u pacjenta.

Diagnostyka:

  • przeciwciała IgE w normie (wykluczenie alergię)
  • wykluczenie celiakii – prawidłowe wyniki przeciwciał tTG, EmA, DGP, prawidłowy wynik całkowitego IgA
  • brak zaniku kosmków jelitowych podczas biopsji (Marsh 0 lub I)
  • możliwa obecność przeciwciał antygliadynowych AGA (w klasie IgA

i/lub IgG)

  • brak zależności genetycznej – pacjent może, lecz nie musi mieć HLA

DQ2/DQ8

  • jeśli pacjent obserwuje złagodzenie objawów po zastosowaniu diety bezglutenowej oraz ponowne ich zaostrzenie podczas ponownego wprowadzenia glutenu

 

Leczenie polega na wykluczeniu glutenu z diety, podobnie jak w przypadku celiakii czy alergii na pszenicę.

 

 

Nadwrażliwość na gluten

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *