Nadwrażliwością na gluten określamy te przypadki nietolerancji glutenu, w których w oparciu o badania diagnostyczne wykluczono celiakię (negatywny wynik przeciwciał) oraz alergię na pszenicę (brak podwyższonego stężenia IgE) oraz w których kosmki jelitowe wyglądają prawidłowo (Marsh 0 lub 1), a pomimo tego spożycie glutenu (prowokacja) powoduje niepożądane objawy u pacjenta.
Diagnostyka:
- przeciwciała IgE w normie (wykluczenie alergię)
- wykluczenie celiakii – prawidłowe wyniki przeciwciał tTG, EmA, DGP, prawidłowy wynik całkowitego IgA
- brak zaniku kosmków jelitowych podczas biopsji (Marsh 0 lub I)
- możliwa obecność przeciwciał antygliadynowych AGA (w klasie IgA
i/lub IgG)
- brak zależności genetycznej – pacjent może, lecz nie musi mieć HLA
DQ2/DQ8
- jeśli pacjent obserwuje złagodzenie objawów po zastosowaniu diety bezglutenowej oraz ponowne ich zaostrzenie podczas ponownego wprowadzenia glutenu
Leczenie polega na wykluczeniu glutenu z diety, podobnie jak w przypadku celiakii czy alergii na pszenicę.
Nadwrażliwość na gluten